De vraag achter de vraag

Haar vraagstuk lijkt helder, ze staat op een kruispunt in haar carrière. Wil ze zich verder gaan ontwikkelen als leidinggevende of toch meer de diepte in. Ze ziet regelmatig vacatures voorbij komen maar voelt daar geen enthousiasme bij. Tijd om eens te onderzoeken waar nu haar talenten en kwaliteiten liggen. En zo komt ze bij mij. Samen brengen we het ‘speelveld’ in kaart.

Verkennen

Ze kijkt me niet aan als ze vertelt over haar werk. Het loopt allemaal niet zo lekker, ze weet eigenlijk niet goed waar dat nu door komt. Ze is moe als ze thuiskomt terwijl er niets uit haar handen komt. ‘Ik ken mezelf eigenlijk niet terug’, zegt ze zuchtend. ‘Altijd was ik degene die de kar trok, maar de laatste maanden lukt het me niet om zaken op tijd klaar te krijgen. Ik denk dat ik aan een volgende stap toe ben. Maar welke kant op?  

We verkennen het doel waar ze naartoe wil werken. Haar doel is om haar talenten en kwaliteiten meer in beeld te krijgen. Ze wil meer inzicht in wat haar drijft waardoor ze weer voldoening en plezier kan halen uit haar werk. Want dat plezier, laat staan voldoening, is al heel lang weg. Terwijl ze dat uitspreekt, lopen de tranen over haar wangen. Ze schrikt er zelf van. Terwijl ze verwoed met zakdoekjes de tranenstroom probeert te stelpen, hoor ik haar gesmoord zeggen: ‘Ik ben zo moe! Het is zo vol in mijn hoofd!’ Een paar vermoeide ogen kijken me aan.

De vraag achter de vraag

Haar brein maakt overuren en de rust is ver te zoeken. Ze merkt dat ze in kringetjes rond blijft draaien. Van die kringetjes waarin ze in een razend tempo van mogelijke opties naar ‘ja maar, dan moet ik een opleiding doen’ en ‘ja maar dan raak ik mijn zekerheid kwijt’ en vervolgens weer terug naar ‘ik wil dit zo niet meer’ draait. Pff, ze wordt er doodmoe van.

Verder pratend, constateren we dat er eerst wat anders nodig is voordat ze kan toekomen aan haar vraagstuk. Haar eerste doel mag vooral zijn om zichzelf toestemming te geven om het vraagstuk even te parkeren. Even mogen stil staan om ruimte te creëren om over haar vraagstuk na te denken.

Coachttraject

Belemmerende overtuigingen, zwaarwegende waarden, allemaal zaken die voorbij komen in dit traject. En langzamerhand komen we op het punt dat we concreet mogelijkheden kunnen gaan verkennen. Het einddoel van dit traject komt steeds meer in zicht. En het is haar aan te zien: haar ogen spreken weer.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *