Weet je dat veel mensen dat helemaal niet kunnen? We lijken massaal een blinde vlek te hebben waar het gaat om ons talent. Het gekke is dat veel mensen zich er ook niet op laten wijzen. Nou ja, dat wijzen kan wel, maar het wordt gewoon niet aangenomen (‘ah, dat is toch niks’). En  sommigen van deze mensen staren zich dan ook nog eens blind op de eigenschappen die ze niet hebben. Ontluisterend als je je bedenkt dat het talent bij deze mensen soms voor het pakken ligt!

Maar eigenlijk is het natuurlijk helemaal niet zo gek. Een talent kenmerkt zich immers vaak door één grote gemene deler: het kost je geen moeite. Het is voor jou volstrekt normaal. Terwijl jouw collega, je vriend of je baas er juist zo blij mee is. ‘Jij bent altijd zo goed in …’ wat het dan ook maar is. En zelf denk je ‘nou ja, ik doe gewoon een kunstje. Stelt niks voor!’

Jammer, want het is fijn om te weten wat je talenten zijn. Als je gaat solliciteren bijvoorbeeld en eens verder wilt kijken dan die geijkte baan. Of als je voor jezelf wilt beginnen en je wilt je onderscheiden van je concurrentie. En het is helemaal niet zo moeilijk om er voor jezelf achter te komen waar die van jou liggen. Ga bijvoorbeeld eens na welke verzoeken mensen in je omgeving recentelijk aan jou hebben gedaan. Deze mensen weten namelijk haarfijn waarvoor ze bij jou terecht kunnen. Wilden ze bijvoorbeeld advies vanuit jouw expertise? Of een luisterend oor? Of ben jij altijd degene met wie iedereen iets wil ondernemen? En check eens voor jezelf waar je in de afgelopen periode complimenten over hebt gekregen.

Als je deze eigenschappen nu eens op een rijtje zet, heb je de eerste aanzet van je lijstje met talenten. En de volgende keer dat iemand uit je omgeving je wijst op een van je talenten, vul je lijstje dan aan. Talenten zijn er om gezien te worden en trots op te zijn!