Keuzes keuzes

Waarom is het soms zo lastig om te kiezen? Kiezen tussen een kopje thee of koffie heeft niet zo veel impact, maar er zijn ook grotere keuzes om te maken. Keuzes waarbij er veel op het spel staat. Weggaan of blijven, wel of niet kopen, voor jezelf beginnen of in loondienst blijven. De keuze voor het één, betekent verliezen van het ander.

Het is niet voor niets dat mensen het maken van een keuze lang uitstellen. Zolang je nog geen keuze maakt, hou je het lekker veilig voor jezelf. En stel je de keuzestress nog even uit.

En dan kan het gebeuren dat de keuze vóór je wordt gemaakt. Omdat die vacature ineens vervuld blijkt te zijn. Of dat huis nu toch echt verkocht is. Balen!

Verliesaversie

Hoe komt het nou toch dat we keuzes zo voor ons uit schuiven? Daar nemen we toch elke keer een zeker risico mee?
Dat heeft te maken met verliesaversie. Wij mensen hebben dit van nature. De angst om iets kwijt te raken, is groter dan de ambitie om iets te winnen. Met andere woorden: we willen niet verliezen wat we al hebben, ook al zouden we op die manier iets mooiers of iets beters kunnen winnen. En dat kan er dus toe leiden dat je graag in de veilige zone blijft en dat je dat huis dus aan je neus voorbij ziet gaan.

Kies of het leven kiest voor jou!

Tja, hoe zorg je nou dat er niet voor je gekozen wordt? Het begint met erkennen. Erkennen dat je het nog niet zo makkelijk vindt om een keuze te maken. Dan kun je dit stuk in jezelf eens gaan aankijken en je veilige zone gaan verkennen. Bewust kijken naar je mogelijke verlies kan je mooie winst opleveren!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *