Klein

Hij was een half jaar geleden begonnen met zijn bedrijfje, vertelde hij. Ja, hij deed wel wat leuke dingetjes maar het was nog niet zoals hij het voor zich had gezien. Waar hij vooral tegenop zag, waren de acquisitiegesprekken. Zaten ze nu echt op hem te wachten? Hij vond het lastig en begon er steeds meer tegenop te zien. En vond daar vervolgens ook weer wat van. En daarmee duwde hij zichzelf in die vicieuze cirkel. Zo’n cirkel waar je gedachten maar steeds rondjes in blijven draaien almaar landend in de dezelfde oude overtuiging: ik kan het niet want ik ben niet goed genoeg.

Overtuiging

Niet goed genoeg… Ten opzichte van wie? In vergelijking tot wat? Mensen die te kampen hebben met zo’n oude overtuiging zijn zich hier niet altijd ten volle van bewust. Ze noemen hun bedrijf een bedrijfje, betitelen hun vakkennis als een kunstje dat ze toevallig goed kunnen en bagatelliseren iedere prestatie. Complimenten zijn ingewikkeld en schouderklopjes worden zo’n beetje afgeweerd of weggelachen. Wat ze eigenlijk doen, is zichzelf klein maken. Zichzelf als het ware de ruimte niet gunnend om hun plek in te nemen.

Herkenbaar?

Misschien ken je zelf ook wel zo’n kei (want dat zijn het meestal) in zijn of haar vak. Of misschien herken je jezelf wel in deze beschrijving. Als dat laatste zo is, let dan eens op je taalgebruik. Heb je het inderdaad over je bedrijfje? En laat je je eigen vakkennis nog wel eens ondersneeuwen door je eigen uitspraken als “ach, dat kan toch iedereen” of “zo bijzonder is dat niet” Wees je eens wat meer bewust van jouw eigen onbewuste uitspraken en gedachten en oefen jezelf in het omkeren ervan. Het is een eerste stap naar jouw plek en jouw ruimte waarin jij kunt gaan staan voor jouw vak en vakkennis. Want gedachten en de uitspraken die je doet, zijn krachtig en kun je daarom goed vóór je laten werken.

Coaching

En wil je dit bij jezelf eens verder onderzoeken help ik je daar graag bij. Als coach persoonlijke ontwikkeling die zelf ook vaak met twijfels en destructieve gedachten heeft getobd (en dus ook ervaringsdeskundig is), sta ik je graag bij om te gaan staan voor wie en wat je bent. Jij zelf bent je mooiste en kostbaarste kapitaal om je bedrijf (of jezelf) in de wereld te zetten!