Naïviteit, een kracht of valkuil?

Of misschien wel allebei. Wat vind jij?

Vandaag een blog over groeien en hoe dat soms pijn kan doen…

Controle

Ze schaamt zich. Wil er het liefst niet over praten. Zo snel mogelijk weer over tot de orde van de dag. En hard gaan werken om haar fout te herstellen. Huilend vertelt ze me haar verhaal. Hoe ze dacht dat ze het wel onder controle had, haar beleggingen. En elke keer weer wat geld liet incasseren van haar creditcard. In het begin waren het nog kleine bedragen en ‘verdiende’ ze ook grotere bedragen terug. Groter in ieder geval dan haar inleg. Maar de geldsommen werden steeds hoger en ze voelde hoe ze de grip verloor. Het ging allemaal zo snel! En voor ze het wist, was haar spaargeld weg…

Boos

Ze veegt boos de tranen uit haar ogen en neemt de beker met heet water van me over. En terwijl ze het theezakje in de beker laat zakken, begint ze te vertellen over het baantje dat ze heeft gevonden. Daarmee gaat ze haar geld terug verdienen. En zo kan ze haar fout goedmaken. Dapper glimlacht ze naar me. Ze gaat hier van leren en nooit meer dezelfde misstap maken.

Vertrouwen

Moedig meisje. Wees niet te streng voor jezelf. Het ergste waarvan je ‘beschuldigd’ kunt worden, is naïviteit. En wat een mooie kanten zitten er aan die eigenschap! Jouw basis is je vertrouwen in het goede, dat de meeste mensen deugen. Dat de wereld een fijne plek is om te wonen en te leven, waarin je jouw eigen weg mag gaan. Moedig meisje, wat maak jij de wereld een stukje mooier door dit vertrouwen. Jouw vertrouwen in het halfvolle glas, in jezelf herpakken en in het weer volop voor je toekomst gaan.

Groeien

Je hebt een nare ervaring opgedaan waarin je misschien hebt geleerd dat het soms slim is om wat voorzichtiger te zijn. Even te overleggen met een ander of het een dagje te laten rusten. Ik hoop dat je jouw vertrouwen behoudt en je niet laat meeslepen door wantrouwen en cynisme. Want ik vertrouw echt met je mee: de meeste mensen deugen en het glas is halfvol! Hou jezelf vast.

0 reacties