Persoonlijk leiderschap door reflectie

Reflecteren, doe je dat eigenlijk wel (genoeg)? Soms kan terug kijken zoveel mooie aanknopingspunten bieden voor de toekomst.

Heb je jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen wel eens gesteld:
–       Wat was het doel dat ik mijzelf had gesteld in 2023?
–       Heb ik dat doel bereikt?
–       Hoe heb ik mijzelf laten beïnvloeden (bv door omstandigheden of door andere mensen)?
–       Welke impact heeft dat gehad op mijn doel?

Inzicht

Door jezelf op deze manier te bevragen, krijg je meer inzicht en helderheid in hoe je functioneert en denkt. En dat inzicht helpt je weer bij het maken van plannen voor de komende periode. Neem daar echt even de tijd voor. En wees bloedeerlijk naar jezelf. Het is immers heel gemakkelijk om de vragen “van je af te duwen”. Maar goede vragen vragen om een goed antwoord. Een ècht antwoord waar je met aandacht over hebt nagedacht.

Persoonlijk leiderschap

Het stellen van goede vragen is een belangrijke vaardigheid in het leven. Aan anderen, maar zeker ook aan jezelf. Waarom? Omdat je toch zelf controle wilt hebben over je eigen leven! Als jijzelf niet ‘in charge’ bent, wie bepaalt dan hoe jouw leven er uit ziet? Door jezelf te bevragen en zo dus meer inzicht krijgt in hoe je hebt gefunctioneerd in het afgelopen jaar, neem je verantwoordelijkheid. Verantwoordelijkheid voor je eigen leven en de doelen die je jezelf stelt en dat getuigt van persoonlijk leiderschap.

Hoe doe jij dat? Hoe neem jij verantwoordelijkheid voor jouw doelen? Met andere woorden, hoe is het gesteld met jouw persoonlijk leiderschap?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *