Teleurstelling

Soms kan het verkeren! Iets waar je na lang wikken en wegen voor kiest en dat vervolgens anders loopt dan je had verwacht. Wie maakt het zo nu en dan niet mee?! En als het om iets kleins gaat, nou ja dan is het jammer en vervelend, maar niet meer dan dat. Dat tast je gevoel van welbevinden alleen tijdelijk even aan. Maar er zijn situaties die je behoorlijk uit je evenwicht kunnen brengen. Een huis waar je je zinnen op had gezet maar dat net aan je neus voorbij gaat. Of je dacht dat je de baan zou hebben maar hoort op het laatste moment dat er toch is gekozen voor de andere kandidaat. Boos, teleurgesteld, allerlei emoties komen in zo’n situatie voorbij. En dan komt het aan op je veerkracht: het vermogen om te herstellen van een teleurstelling of tegenslag.

Been there…

Een tijdje geleden gebeurde het mij ook. Vanuit mijn netwerk kwam er ineens een mogelijke baan op mijn pad. Hoewel het opgeven van mijn zelfstandigheid voor mij wel een hoge horde was om te nemen, sprak de inhoud mij zo aan dat ik er voor wilde gaan. Na elkaar na een goed gesprek de hand te hebben geschud en uitgesproken te hebben vol vertrouwen samen de toekomst in te gaan, werd ik na een week alsnog bedankt. Er was nog niets getekend, maar waar ik de bubbels al had opengetrokken bleek de potentiƫle werkgever toch second-thoughts te hebben. Een deceptie in het kwadraat voor mij! Een bijzondere ervaring die, zo leerde ik hierna, meerdere mensen wel eens is overkomen.

En weer door

Maar hoe herstel je nu van zo’n teleurstelling? Incasseren, de bijbehorende emoties voelen en accepteren is de eerste stap. Tegenslagen horen bij het leven en mogen doorvoeld en doorleefd worden. Je veerkracht zorgt ervoor dat je er weer bovenop komt. Veerkracht is wel wat anders dan altijd maar sterk zijn. Juist het doorvoelen en doorleven van een teleurstelling maakt dat je er soms sterker of misschien wel wijzer dan voorheen uit komt. Een typisch voorbeeld van persoonlijke ontwikkeling waar je als mens rijker van wordt. Maar ik schreef het net al, de ene teleurstelling of tegenslag is de andere niet. Sommige teleurstellingen grijpen diep in op je persoonlijke kracht.

En hoe verging het mij na mijn teleurstelling?

Mijn veerkracht had ik driedubbel en dwars nodig voor mijn baanteleurstelling. Ik had immers de nodige soulsearch gedaan om de stap te maken van zelfstandig ondernemerschap naar een dienstverband. En toen moest ik weer terug! Maar soms blijkt het leven gewoon wat anders voor je in petto te hebben. Mijn teleurstelling bleek een wijze les in zich te hebben waardoor ik de stap heb gezet om het roer om te gooien, een studiesabbatical in te lassen en uiteindelijk mijn coachingpraktijk te starten. Het kan verkeren!

Vind je het lastig om een dergelijke ervaring alleen te verwerken? Als personal coach help ik jou door dit pijnlijke traject heen. Samen zorgen wij dat deze teleurstelling of tegenslag uiteindelijk jouw eigen fundament steviger maakt.