Werkstress en je innerlijke kompas

Zuchtend laat hij zich zakken in de stoel die ik hem aanbied. ‘Sorry dat ik laat ben’. Hij kijkt me aan en ik zie de kringen onder zijn ogen. Hij ziet er moe uit en ik denk aan ons kennismakingsgesprek waarin hij vertelde over de drukte op de zaak. ‘Ik weet niet hoe lang dit allemaal nog gaat duren’, zegt hij mismoedig en neemt een slokje van zijn koffie. Het project loopt tegen de eindfase maar hij is daar allang voorbij, zie ik. Mijn cliënt zit in de gevarenzone en hij weet het.

Grenzen

Dit is hem al meerdere keren overkomen, zo vertelt hij me. Hij voelt zijn eigen grenzen pas als hij er allang voorbij is. En na ieder project is hij helemaal op. Als hij terugkijkt, is dat gevoel van ‘op’ zijn de laatste jaren steeds nadrukkelijker aanwezig geweest. Waar hij een paar jaar geleden nog kon bijtanken met een paar dagen vrij, is dat tegenwoordig anders. Het lijkt alsof hij zichzelf niet meer bijgeslapen krijgt. Hij voelt zich een uitgewrongen vaatdoek en weet dat het anders moet.

Bewustwording

Als het dan echt zo is dat 34% (!) van de werknemers in Nederland werkdruk of stress ervaren en daardoor uitvallen, zijn er toch veel te veel vaatdoekjes die zich door de dag heen slepen?! In mijn coachpraktijk merk ik steeds vaker dat de volle bordjes van mijn cliënten een grote rol spelen bij hun issues. En steeds vaker werk ik met mijn loopbaan-cliënten aan hun innerlijke rust en balans en daarmee dus aan hun innerlijke kompas. Om in het vervolg beter in staat te zijn om de signaaltjes van het lijf te horen, zien en voelen.

Worst

Wij mensen zijn vaak heel goed in staat zijn om klachten weg te redeneren, te denken dat het allemaal wel meevalt of onszelf een worst voorhouden (na dit project, dan ….). Maar wij mensen hebben ook grenzen. Weet jij waar die van jou zitten? En hoe die voelen? En wat doe je ermee? Vragen die je jezelf regelmatig mag stellen. Want 34%?!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *