Wie is jouw inspirator?

Hebben jullie een inspirator?, vroeg ik mijn trainingsklasje. De deelnemers keken mij een beetje glazig aan. Kennelijk was het woord inspirator niet helemaal duidelijk of mogelijk was het gewoon nog te vroeg op de ochtend. Dus ik besloot een voorbeeld uit mijn eigen werkende leven aan te halen.

Cheffin

Dit voorbeeld stamt uit de tijd dat ik net mijn eerste echte kantoorbaan had. Ik was nauwelijks 18 en ik was aangenomen (mijn eerste baan) op de afdeling Informatievoorziening. De afdeling had een leidinggevende, een cheffin, waar ik vanaf het eerste moment dat ik haar zag een voorbeeld in zag. Willemien vertegenwoordigde zo ongeveer alles wat ik wilde worden. A. leidinggevende B. mooi mantelpakje C. bijpassende schoenen D. ontzettend slim E. carrièrevrouw. En had ik haar mooie mantelpakje met de bijpassende schoenen al genoemd? Willemien was de toekomstige Ellen, zo nam ik mij plechtig voor. Ik zou alles in het werk gaan stellen om net zo te worden zoals zij.

Realiteit

En zo is het ook gegaan. Studeren, hard werken, alles om mijzelf verder te ontwikkelen richting die stip op de horizon. De mantelpakjes, de bijpassende schoenen, bijpassende auto, carrièrevrouw. Rond mijn 40e was het er allemaal. Inclusief de eigen zaak en het onrustige leven dat daar bij hoorde. Of ik daar nu zo blij mee was, is een ander verhaal. Maar Willemien is lange tijd mijn inspirator geweest. Het plaatje dat zij voor mij vertegenwoordigde, werd voor mij een doel. Een doel dat ik hardwerkend, koste was het kost wilde bereiken.

De inspirator

Ongemerkt zijn er veel mensen die mij hebben geïnspireerd. Willemien was een hele duidelijke maar er waren er meer. De collega die tegen mij zei: “Eerst zien dan geloven” waarbij ik dacht: “Nee, eerst geloven en dan zien!” Of die trainer die mij heel beeldend uitlegde dat die verhalen uit het verleden waar je steeds weer naar teruggaat (“Nee hoor, dat doe ik niet. De vorige keer dat ik dat deed, ging het ook niet goed”) “achteruit leven” was. Allemaal inspiratoren die zich wellicht helemaal niet bewust zijn van hun inspirerende bijdrage aan mijn leven.

En toen vorige week iemand mij vertelde dat ik een inspiratiebron voor hem ben, was ik vereerd. Wat mooi dat ik even een bijdrage mag leveren aan iemands leven. En als hij het mij niet had verteld, had ik het geeneens geweten!

Inspiratie in de training

Na mijn verhaal over Willemien kwamen de deelnemers in mijn training ook goed los. De ene na de andere inspirator kwam voorbij. Soms een vader of moeder, een andere keer een vriendin en ook Oprah Winfrey werd genoemd. Allemaal mensen die iets inspirerends hebben gezegd of gedaan dat is onthouden. Mooi toch!

Wie is jouw inspirator? Wie heeft er een inspirerende bijdrage aan jouw leven gegeven?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *